Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V mlejnku žluči

Když jsem otevřel vydání Mladé fronty dnes, zažil jsem déjà vu. Je to totiž skoro na den čtyřiatřicet let, kdy jsem četl na stránkách Rudého práva, tehdy ještě vpravdě rudého, žlučovitý článek „Ztroskotanci a samozvanci“. Stejná slova, stejná nenávist, stejný strach. Tehdy v lednu 1977 Rudé právo plivalo jedovaté sliny na signatáře Charty 77, na budoucího prezidenta Havla, spisovatele Kohouta, bývalého ministra zahraničních věcí Hájka. Můj strýc Battěk, jeden z prvních 242 signatářů, se jen dva roky před podepsáním Charty vrátil po třech letech z kriminálu, tehdy ještě nevěděl, že za další dva roky ho pošlou do kriminálu na pět a půl roku.

Tehdy Rudé právo uráželo bývalého ministra zahraničních věcí Hájka, dnes uráží Mladá fronta bývalého ministra financí Tlustého. Tehdy Rudé právo uspořádalo štvanici na budoucího prezidenta, dnes doufám Mladá Fronta útočí na budoucí prezidentku. Je to národní tradice. Profesor Masaryk by jistě mohl zavzpomínat, jak na něj útočili, když se jako jeden z nemnohých postavil proti pravosti "rukopisů", což ale byla jen předehra k tomu, za jakého národního škůdce byl prohlašován v době Hilsneriády. A co je snad ještě výstižnější, je fakt, že na profesora Masaryka útočil tisk proto, že chtěl obnovit suverenitu našeho národa a vyvázat jej z područí Vídně. Rudé právo kdysi odsuzovalo "ztroskotance a samozvance" Havla, protože nechtěl naslouchat diktátu z Moskvy. A dnes? Dnes náš "demokratický tisk" uráží a zesměšňuje prezidenta Václava Klause, stejně jako Janu Bobošíkovou za to, že se odvažují nejásat nad diktátem Bruselu a Berlína.

Již jen mezititulky pana Josefa Mlejnka: „Sázka na berany nevyšla“, Pomsta z Vysočiny byla sladká“, „Co je šoupnout na ambasády“ a „Nadějná první dáma populismu“, jsou krásnou ukázkou tendenční ideologické žurnalistiky. Což o to, člověk, který přednáší „Přechody k demokracii v teorii a praxi I“ či „Totalitarismus a literatura“ jistě ví, od kterých velikánů ideologické propagandy čerpat, ale snad by alespoň mohl znát literaturu, kterou svým studentům předepisuje ke studiu. Vřele bych tedy doporučoval, aby si sám rovněž přečetl „Moc bezmocných“. Dočetl by se totiž, že tehdy stejně jako dnes:

Příkrov „života ve lži“ je z podivné materie: dokud neprodyšně pokrývá celou společnost, zdá se být z kamene; avšak v okamžiku, kdy ho někdo na jediném místě prorazí, kdy jediný člověk zvolá „Král je nahý!“, kdy jediný hráč poruší pravidla hry a odhalí ji tím jako hru, všechno se náhle jeví v jiném světle a celý příkrov působí dojmem, že je z papíru a že se začne nezadržitelně trhat a rozpadat.

Že v české kotlině máme politiky, kteří pro svůj návrat na výsluní udělají cokoliv, není jistě sporu.  Pan Mlejnek by ale musel zalovit v jiném rybníčku, než je nově se tvořící strana Jany Bobošíkové. Kupříkladu náš současný, minulý a doufejme ne budoucí, ministr financí dlouho cválal na stárnoucí lidovecké kobyle, klidně by se zapřáhnul i do koalice s dnes tolik proklínaným Jiřím Paroubkem, dokonce za tiché podpory komunistů. Když se mu ale lidovecká kobyla vzepřela, hbitě přeskočil na nového knížecího ryzáka a opět jako svatý Jiřík vytáhnul do boje s papírovým drakem.

Tvrzení pana Mlejnka, že zde snad existovala v minulosti jakási koalice Václava Klause, Jiřího Paroubka a Vlastimila Tlustého, která zhrzeně a ze závisti poslala do politického zapomnění brilantního politika a nedoceněného státníka Mirka Topolánka, je spekulace spíše z oblasti sci-fi.

A tak snad jen na závěr si dovolím váženému politologovi Mlejnkovi sdělit, že Jana Bobošíková se svojí Suverenitou při volbách do Evropského parlamentu získala absolutně nejvíce hlasů v kraji Středočeském, Moravskoslezském a v hlavním městě Praze. Dohromady ještě s krajem Jihomoravským skoro polovinu všech svých hlasů ve volbách. Považuje-li pan politolog lidi žijících v Praze a ve Středočeském kraji za ty méně vzdělané a méně úspěšné, kteří slintají na výlohy pražských obchodů, nevidí si ani na špičku svého ostře nabroušeného pera. Představuje-li budoucnost naší politologie člověk, který odvážnou političku řadí mezi "zhrzence" a "vypuzence", je budoucnost naší politologie vskutku temná.

Autor: David Štěpán | čtvrtek 27.1.2011 13:09 | karma článku: 19,08 | přečteno: 1543x
  • Další články autora

David Štěpán

Zákony jsou pro legraci.

Tak je to tady. Pionýři ve svátečních krojích, v nažehlených modrých košilích s rudými šátky, vítají kováky z Kolbenky, kteří přicházejí v čistě vypraných modrácích demonstrativně vhodit do volebních uren jednotnou kandidátku Národní fronty vedené naší drahou a neomylnou Komunistickou stranou. Tak nějak to bývávalo. Také Vám přeběhl mráz po zádech?

10.10.2014 v 17:28 | Karma: 17,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Hudeček prosazuje další tunel.

Už jen pár dní zbývá než nás, doufejme, že navždy, opustí náš tak drahý primátor Hudeček. Jak je ale v kraji zvykem, pokouší se ještě na poslední chvíli protlačit Radou hlavního města Prahy a následně i ZHMP několik nášlapných min v podobě Pražských stavebních předpisů a především schválení projektu nové trasy metra D.

16.9.2014 v 19:05 | Karma: 15,86 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Passer je z(Ko)loděj ?

Za onoho času si pan Rosenkranz povídá s malým Icikem. „Milý synu, ty víš, že naše firma Rosenkranz & Silberstein již dvacet let velmi dobře prosperuje. Ale pamatuj, milý synu, v obchodě je nejdůležitější poctivost. Dám ti příklad. Včera tu byl mladý pan Procházka přišel mi vrátit 10 000, které si od nás půjčil. A když odešel, tak jsem ty peníze přepočítal a zjistil jsem, že se o tisícovku předal a nechal mi tu 11 000. Co myslíš, že jsem udělal?“ „Zavolal jsi panu Procházkovi a tu tisícovku mu vrátil?“ „Milý synu z tebe nikdy nic nebude. Přece jsem dal 500 korun svému partnerovi panu Silbersteinovi!“

10.9.2014 v 14:00 | Karma: 20,21 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Co s tím prasečákem v Letech?

Tak se nám v té okurkové sezoně vrátil evergreen tábora v Letech u Písku. Nebudu se vůbec zabývat tím, zda se jednalo o tábor pracovní, internační, koncentrační nebo snad dokonce vyhlazovací. Každá taková diskuze totiž vždy stejně končí větou: Toto místo by mělo být pietně upraveno. To ale předpokládá vykoupení a odstranění prasečí farmy, která zde stojí od roku 1970, zčásti právě na místě někdejšího tábora v Letech. Odhadované náklady jsou asi 700 milionů korun.

9.8.2014 v 18:30 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Referendum jako závazné. Ale při jaké účasti?

Abych dodržel tradici, začnu i dnes krátkým vtipem: Dotaz na rádio Jerevan: „Kdy bude lépe?“ Odpověď rádia Jerevan: „Už bylo.“ V těchto dnech, kdy losováním dokončujeme složení kandidátních listin pro nadcházející komunální volby v Praze, hovořím s desítkami kandidátů DOMOVa, se kterými probíráme praktické kroky k naplnění přímé demokracie uplatněním referend k důležitým otázkám na místní a obecní úrovni.

8.8.2014 v 13:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1451x
učitel matematiky, fyziky a chemie, strana DOMOV
www.volimdomov.cz

Seznam rubrik