Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravda a láska s ručením omezeným

Zaklínadlo o vítězství čehosi nad čímsi se stalo mantrou, kterou třeba tisíckrát denně opakovat. Je však zcela nežádoucí, aby se člověk zamyslel nad obsahem a významem toho, co tato mantra vlastně znamená. „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávisti,“ tak pravil Zarathustra.

 Co nám bylo vlastně sděleno? 


  • Vítězství pravdy a lásky je neodvratné, nutné a žádoucí. Toto vítězství však přichází samo o sobě, pro člověka je tedy nadbytečné k tomuto vítězství jakkoliv přispívat vlastním úsilím, neboť nastane i bez něj. Je to tedy pouhé konstatování, které nikoho k ničemu nezavazuje, pouze jej „musí“ vzíti na vědomí.

  • Jedná se o povzdech nad tím, že sice vítězství pravdy a lásky by bylo žádoucí, ale je neuskutečnitelné. Toto vítězství tedy nikdy nenastane, pro člověka je tedy zbytečné o něco neuskutečnitelného usilovat. Je to tedy pouhé konstatování, které nikoho k ničemu nezavazuje, pouze jej „musí“ vzíti na vědomí.

  • Ten, který pronáší tuto banální větu, prohlašuje sám sebe za nositele a jediného majitele pravdy a za mesiáše, který jako jediný všem lidem přináší lásku. Cokoliv bude v budoucnosti vyřčeno, může jen on označit za pravdu, kohokoliv, kdo v budoucnosti bude usilovati o to státi se vůdcem národa, může jako jediný označit za toho „dobrého“, který přináší lásku, nebo naopak za toho „špatného“, který přináší lež a nenávist.

     Když jsem před třiadvaceti lety poprvé slyšel tu větu o vítězství čehosi nad čímsi, měl jsem nepříjemný pocit, že tato věta vypadla z nějakého paperbackového románu o ušlechtilém pistolníkovi. Vypadla, ale z úplně jiného románu. Z románu George Orwella 1984. I v Orwellově „Oceánii“ ( cože je jedna ze tří velmocí v jeho románu a zahrnuje prakticky přesně všechny dnešní státy EU společně s USA a Kanadou ) zvítězila pravda a láska nad vším ostatním. Existují zde pouze 4 ministerstva (ministerstvo hojnosti - Minihoj, ministersvo míru - Minimír, Miniprav a Minila), která ovládají celou zemi.

     Tedy ministerstvo pravdy ( Miniprav ) mělo jediný úkol, neustále zajišťovat, aby to, co se říká dnes, nebylo v rozporu s tím, co se říkalo včera či před rokem, neboť to, co je vyslovováno dnes, je pravda, byla to pravda vždycky a bude to pravda navěky, nebo alespoň do doby, než bude třeba všechno zcela změnit podle toho, co bude pravda zítra. Zároveň toto superministerstvo pochopitelně řídí vzděláváni a kulturu a dohlíží na to, aby nic nebylo v rozporu s tím, co je právě teď momentálně ona jediná a neměnná PRAVDA. Z téhož důvodu rovněž vytváří nový jazyk, který v budoucnosti již ani neumožní dopustit se ideově závadné myšlenky, neboť ji nebude možno vyslovit.

     Druhé ministerstvo, je ministerstvo lásky ( Minila ). Zde si dovolím použít malý úryvek z románu:

„... Ministerstvo lásky věru nahánělo hrůzu. Nemělo vůbec okna. Winston nikdy nebyl v budově Ministerstva lásky, ba ani na půl kilometru od ní. Bylo to místo, kam se nedalo vstoupit jinak než v oficiální záležitosti, a to pouze tak, že člověk musel proniknout zátarasy z ostnatého drátu, ocelovými dveřmi a územím skrytých kulometných hnízd. …“

     Ministerstvo lásky bylo obrovským kriminálem, kde ti, kteří se dopustili „ideozločinu“, tedy zapochybovali o neomylnosti a dokonalosti Velkého bratra, byli vězněni a podrobeni nejstrašlivějšímu mučení. Nikoliv však proto, aby byli potrestáni a zničeni, ale proto, aby pochopili, že jen láska k Velkému Bratru je tím, co je může zachránit. Ideozločinci, tedy ti, kteří si dovolili zapochybovat o pravdě a lásce, nebyli vražděni hned. Nejprve je bylo třeba „převychovat“ a přivést na správnou cestu, tedy k pochopení že jediná pravda není ta, ke které by se snad pokusili dojít vlastním rozumem, ale ta kterou si bezmyšlenkovitě a ochotně osvojí jako tu jedinou správnou předkládanou těmi, kteří mají monopol na pravdu. A obnovit v každém člověku tu jedinou povolenou lásku, lásku k Velkému Bratru. Pak teprve budou „ideozločinci“ popraveni.

Na závěr snad jedinou větu. Opravdu si nepřeji, aby taková pravda a láska zvítězila nad svobodou a rozumem.

Autor: David Štěpán | středa 11.4.2012 15:30 | karma článku: 17,72 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

David Štěpán

Zákony jsou pro legraci.

Tak je to tady. Pionýři ve svátečních krojích, v nažehlených modrých košilích s rudými šátky, vítají kováky z Kolbenky, kteří přicházejí v čistě vypraných modrácích demonstrativně vhodit do volebních uren jednotnou kandidátku Národní fronty vedené naší drahou a neomylnou Komunistickou stranou. Tak nějak to bývávalo. Také Vám přeběhl mráz po zádech?

10.10.2014 v 17:28 | Karma: 17,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Hudeček prosazuje další tunel.

Už jen pár dní zbývá než nás, doufejme, že navždy, opustí náš tak drahý primátor Hudeček. Jak je ale v kraji zvykem, pokouší se ještě na poslední chvíli protlačit Radou hlavního města Prahy a následně i ZHMP několik nášlapných min v podobě Pražských stavebních předpisů a především schválení projektu nové trasy metra D.

16.9.2014 v 19:05 | Karma: 15,86 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Passer je z(Ko)loděj ?

Za onoho času si pan Rosenkranz povídá s malým Icikem. „Milý synu, ty víš, že naše firma Rosenkranz & Silberstein již dvacet let velmi dobře prosperuje. Ale pamatuj, milý synu, v obchodě je nejdůležitější poctivost. Dám ti příklad. Včera tu byl mladý pan Procházka přišel mi vrátit 10 000, které si od nás půjčil. A když odešel, tak jsem ty peníze přepočítal a zjistil jsem, že se o tisícovku předal a nechal mi tu 11 000. Co myslíš, že jsem udělal?“ „Zavolal jsi panu Procházkovi a tu tisícovku mu vrátil?“ „Milý synu z tebe nikdy nic nebude. Přece jsem dal 500 korun svému partnerovi panu Silbersteinovi!“

10.9.2014 v 14:00 | Karma: 20,21 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Co s tím prasečákem v Letech?

Tak se nám v té okurkové sezoně vrátil evergreen tábora v Letech u Písku. Nebudu se vůbec zabývat tím, zda se jednalo o tábor pracovní, internační, koncentrační nebo snad dokonce vyhlazovací. Každá taková diskuze totiž vždy stejně končí větou: Toto místo by mělo být pietně upraveno. To ale předpokládá vykoupení a odstranění prasečí farmy, která zde stojí od roku 1970, zčásti právě na místě někdejšího tábora v Letech. Odhadované náklady jsou asi 700 milionů korun.

9.8.2014 v 18:30 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Referendum jako závazné. Ale při jaké účasti?

Abych dodržel tradici, začnu i dnes krátkým vtipem: Dotaz na rádio Jerevan: „Kdy bude lépe?“ Odpověď rádia Jerevan: „Už bylo.“ V těchto dnech, kdy losováním dokončujeme složení kandidátních listin pro nadcházející komunální volby v Praze, hovořím s desítkami kandidátů DOMOVa, se kterými probíráme praktické kroky k naplnění přímé demokracie uplatněním referend k důležitým otázkám na místní a obecní úrovni.

8.8.2014 v 13:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1451x
učitel matematiky, fyziky a chemie, strana DOMOV
www.volimdomov.cz

Seznam rubrik