Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Steigerwald spadl z hrušky na znak

Ve včerejším vydání Mladého Franty včera dnes i zítra jste si mohli přečíst neuvěřitelně hloupý, o to více však hysterický článek Karla Steigerwalda pod názvem: Návrat velikánů? Klaus a Zeman českou politiku nespasí. (odkaz zde)

Hned samotný nadpis stojí za lehké rýpnutí. A jak to víte, pane Steigerwalde? Miloš Zeman byl zvolen prezidentem v té tolik opěvované přímé volbě, po níž jste i Vy sám tak dlouho volal, vox populi, vox dei. Takže když nebyl zvolen Váš favorit, je ten, který byl zvolen méněcenný? A jak víte, že případný návrat Václava Klause do politiky by skutečně nebyl spásou pro Českou republiku rozvrácenou už mnoho let se vlekoucí ekonomickou krizí? Vy rozhodujete o tom, kdo nás spasí, a když to nejsou ti, které si přejete Vy, tak je všechno špatně?

Dovolím si upozornit jen na několik hloupoučkých vět z komentáře pana S.: „Zeman chce sestavit koaliční orchestr, který by pod jeho taktovkou vládl jako dobře naladěné trio. Levicová politika je bez něj v rukou nul typu Zaorálka, je tedy na něm zachránit ji.“ To přece vůbec nezáleží na panu Zemanovi, to záleží výhradně na občanech, jak v předčasných volbách rozdají karty. Pokud bude v Poslanecké sněmovně možná i jiná než levicová koalice, případně vůbec nebude většina poslanců z levicových stran, tak přece taková vláda prostě nevznikne, i kdyby se Zeman na hlavu stavěl a odstrkoval se při tom ušima.

Další věta je ale ještě lepší: Klaus má cíl menší. Zachránit pravici od zkázy, která by v politice vytvořila desetiletou proluku.“ Jak na tohle Stegerwald přišel, je mi vskutku záhadou. Buď s profesorem Klausem má mimořádně nadstandardní vztahy, že ví víc než lidé kolem Václava Klause, nebo, a to se mi jeví jako mnohem pravděpodobnější, je to jen ničím nepodložená spekulace, prostě takové plky, aby něco napsal, když už je za to placen, že? Každý, kdo zná Václava Klause, ví, že to není člověk, který by si kladl tak nízké cíle, ale že to je naopak člověk, který chce skutečně ovlivňovat politiku v České republice a vyvést ji ze současného marasmu.

Další věta už ale není jen hloupá, ale je s prominutím pitomá: „Na scéně se tak objevují dva velikáni, dva zachránci. To je pojetí politiky spíš východní než středoevropské.“ Tak za prvé. Václav Klaus a Miloš Zeman se na „scéně“ neobjevují, oni tu prostě jsou. A za druhé. Nezastupitelná úloha výrazných osobností je typická pro východní Evropu, rozumějme Rusko, či spíše Asii? Opravdu, pane Steigerwalde? Opravdu Evropa, tedy ta demokratická, neměla v posledních nejméně padesáti letech zcela výjimečné osobnosti, které se právě staly hybateli změn našeho kontinentu po Druhé světové válce? Skutečně zde nebyl po válce v Německu Konrád Adenauer, francouzský prezident Charles de Gaulle, později německý kancléř Willy Brandt a pak i nepřehlédnutelná postava Helmuta Kohla? Kde by dnes byla Evropa, nebýt osobností, které nebyly generovány jako šedé myši stranickými sekretariáty, ale naopak kteří sami byli tvůrci nové evropské politiky, jako například francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing, nebo François Mitterrand? Nebo snad ani rakouského kancléře Bruno Kreisky, švédského premiéra Olofa Palme, nebo baronku Margaret Thatcherovou nepovažuje pan Steigerwald za osobnosti, které lze označit bez ironie za velikány evropské politiky? A půjdeme-li ještě víc na západ až za velkou louži, tam je mimořádné postavení prezidenta snad zcela zjevné. Copak si nepamatuje na nadšení, které vyvolával v Evropě J. F. Kennedy? A ani Ronald Wilson Reagan nebyl podle něj mimořádným prezidentem, jehož nekompromisní politika nakonec srazila na kolena tu zdánlivě neotřesitelnou moc Sovětského svazu, která dusila 45 let celou východní Evropu? A konečně zpochybňuje snad i význam lidí jako byl v Polsku Lech Wałęsa nebo u nás Václav Havel? Tak jak je to s tím „východním pojetím politiky“, pane Steigerwalde?

No a konečně na úplný závěr náhle sdělil pan S. čtenářům: „Sám prezident Klaus dobře ví, že aktuální a potřebná témata přinášejí úspěch. Ani z Klause by nevyrostla velká politická postava, kdyby neměl právě taková témata a neprosazoval je racionálně a jasně.“ Že by přece jen záblesk intuice? Přesně tak. Právě proto nastupuje takové zděšení, že se profesor Václav Klaus vrátí a právě touto svojí schopností pojmenovat problémy, analyzovat jejich příčiny a nacházet někdy i nepopulární, ale účinná řešení, osloví nemalou část voličského elektorátu lidí přemýšlivých a pravicově smýšlejících a vrátí do naší politiky to, co zde již dlouhou dobu chybí. Totiž skutečnou odbornost, odvahu a vizi. Ne na jedno volební období, ale na nejméně dvacet let. Pokud totiž EU ztrácí pud sebezáchovy a rezignuje na konkurenceschopnost starého kontinentu v souboji s novými ekonomickými velmocemi, státy označovanými jako BRIC(S), nemusí přece Česká republika slepě následovat „tahouny“ EU do propasti, do které se rozhodly nás společně s celým kontinentem stáhnout.

Autor: David Štěpán | úterý 27.8.2013 7:23 | karma článku: 24,44 | přečteno: 1710x
  • Další články autora

David Štěpán

Zákony jsou pro legraci.

Tak je to tady. Pionýři ve svátečních krojích, v nažehlených modrých košilích s rudými šátky, vítají kováky z Kolbenky, kteří přicházejí v čistě vypraných modrácích demonstrativně vhodit do volebních uren jednotnou kandidátku Národní fronty vedené naší drahou a neomylnou Komunistickou stranou. Tak nějak to bývávalo. Také Vám přeběhl mráz po zádech?

10.10.2014 v 17:28 | Karma: 17,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Hudeček prosazuje další tunel.

Už jen pár dní zbývá než nás, doufejme, že navždy, opustí náš tak drahý primátor Hudeček. Jak je ale v kraji zvykem, pokouší se ještě na poslední chvíli protlačit Radou hlavního města Prahy a následně i ZHMP několik nášlapných min v podobě Pražských stavebních předpisů a především schválení projektu nové trasy metra D.

16.9.2014 v 19:05 | Karma: 15,86 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Passer je z(Ko)loděj ?

Za onoho času si pan Rosenkranz povídá s malým Icikem. „Milý synu, ty víš, že naše firma Rosenkranz & Silberstein již dvacet let velmi dobře prosperuje. Ale pamatuj, milý synu, v obchodě je nejdůležitější poctivost. Dám ti příklad. Včera tu byl mladý pan Procházka přišel mi vrátit 10 000, které si od nás půjčil. A když odešel, tak jsem ty peníze přepočítal a zjistil jsem, že se o tisícovku předal a nechal mi tu 11 000. Co myslíš, že jsem udělal?“ „Zavolal jsi panu Procházkovi a tu tisícovku mu vrátil?“ „Milý synu z tebe nikdy nic nebude. Přece jsem dal 500 korun svému partnerovi panu Silbersteinovi!“

10.9.2014 v 14:00 | Karma: 20,21 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Co s tím prasečákem v Letech?

Tak se nám v té okurkové sezoně vrátil evergreen tábora v Letech u Písku. Nebudu se vůbec zabývat tím, zda se jednalo o tábor pracovní, internační, koncentrační nebo snad dokonce vyhlazovací. Každá taková diskuze totiž vždy stejně končí větou: Toto místo by mělo být pietně upraveno. To ale předpokládá vykoupení a odstranění prasečí farmy, která zde stojí od roku 1970, zčásti právě na místě někdejšího tábora v Letech. Odhadované náklady jsou asi 700 milionů korun.

9.8.2014 v 18:30 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Referendum jako závazné. Ale při jaké účasti?

Abych dodržel tradici, začnu i dnes krátkým vtipem: Dotaz na rádio Jerevan: „Kdy bude lépe?“ Odpověď rádia Jerevan: „Už bylo.“ V těchto dnech, kdy losováním dokončujeme složení kandidátních listin pro nadcházející komunální volby v Praze, hovořím s desítkami kandidátů DOMOVa, se kterými probíráme praktické kroky k naplnění přímé demokracie uplatněním referend k důležitým otázkám na místní a obecní úrovni.

8.8.2014 v 13:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1451x
učitel matematiky, fyziky a chemie, strana DOMOV
www.volimdomov.cz

Seznam rubrik