Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co s tím prasečákem v Letech?

Tak se nám v té okurkové sezoně vrátil evergreen tábora v Letech u Písku. Nebudu se vůbec zabývat tím, zda se jednalo o tábor pracovní, internační, koncentrační nebo snad dokonce vyhlazovací. Každá taková diskuze totiž vždy stejně končí větou: Toto místo by mělo být pietně upraveno. To ale předpokládá vykoupení a odstranění prasečí farmy, která zde stojí od roku 1970, zčásti právě na místě někdejšího tábora v Letech. Odhadované náklady jsou asi 700 milionů korun.

V táboře v Letech bylo od jeho zřízení v roce 1942 do transportu všech zbylých vězňů do vyhlazovacího tábora v Osvětimi 4. května 1943 vězněno 1300 lidí. Z důvodů katastrofálních hygienických, zdravotních a pracovních podmínek zemřelo v Letech asi 320 lidí, většina v důsledku epidemie skvrnitého tyfu, stářím nebo v důsledku jiných onemocnění. Tragický je především velký počet dětí, které v Letech zemřely. Pro většinu ale byl tábor v Letech jen přestupní stanicí. Nesmíme zapomenout na to, že němečtí nacisté naplánovali a s německou důkladností také realizovali nejen úplné vyvraždění všech evropských Židů, ale také samozřejmě Romů. A tím se dostáváme k tomu, jak nalézt řešení léta se vlekoucího problému pietního uspořádání místa utrpení romských vězňů tábora v Letech.

Spolková republika Německo by měla konečně 70 let válce připustit skutečnost, že Němci chtěli úplně vyhladit nejen Židy, ale také Romy. SRN by tedy měla uvolnit částku přibližně 500 milionů ( což je asi 18 mil. Euro ) na vybudování památníku obětem romského holocaustu na našem území. A někdejší tábor v Letech je jistě místem nevhodnějším. Dnes je totiž již prakticky nemožné odškodnit všechny ty, kteří byli nasazeni na otrockou práci v tzv. třetí říši, stejně jako již není ani reálné, že by Německo mohlo odškodnit lidí, kteří byli věznění a mučeni v době německé okupace.

Další část prostředků by bylo možno získat například od vlastníků pozemků, které přiléhají k dotčenému místu. Mohli by dohromady poskytnou přibližně dalších 100 milionů. Jedná se například o majitele Lipešského rybníka, který přímo sousedí s vepřínem, a o majitele lesů, které se na východ od vepřína nacházejí. Je dobrá si uvědomit, že prasečák se nachází v turisticky jinak velmi zajímavé lokalitě nedaleko Orlické přehrady, jen kilometr od zámku Orlík. Pokud se nemýlím, je majitelem rybníka i mnoha lesních pozemků v této lokalitě Jan Schwarzenberg.

Pokud by v této lokalitě byl místo vepřína pietně upravený památník, jistě by to výrazně zvýšilo cenu nemovitostí a umožnilo rychlý rozvoj turistiky v této oblasti. Stát by pak pomohl najít nové místo pro vybudování vepřína a z rozpočtu by jistě snadno doplatil chybějící částku ve výši asi 150 milionů.

Pan Karel Schwarzenberg by navíc mohl jako dlouholetý ministr zahraničních věcí a současný předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny využít svých nadstandardních vztahů s německými, případně rakouskými politiky, aby pomohl prosadit toto myslím rozumné řešení. 

Autor: David Štěpán | sobota 9.8.2014 18:30 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1183x
  • Další články autora

David Štěpán

Zákony jsou pro legraci.

Tak je to tady. Pionýři ve svátečních krojích, v nažehlených modrých košilích s rudými šátky, vítají kováky z Kolbenky, kteří přicházejí v čistě vypraných modrácích demonstrativně vhodit do volebních uren jednotnou kandidátku Národní fronty vedené naší drahou a neomylnou Komunistickou stranou. Tak nějak to bývávalo. Také Vám přeběhl mráz po zádech?

10.10.2014 v 17:28 | Karma: 17,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Hudeček prosazuje další tunel.

Už jen pár dní zbývá než nás, doufejme, že navždy, opustí náš tak drahý primátor Hudeček. Jak je ale v kraji zvykem, pokouší se ještě na poslední chvíli protlačit Radou hlavního města Prahy a následně i ZHMP několik nášlapných min v podobě Pražských stavebních předpisů a především schválení projektu nové trasy metra D.

16.9.2014 v 19:05 | Karma: 15,86 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Passer je z(Ko)loděj ?

Za onoho času si pan Rosenkranz povídá s malým Icikem. „Milý synu, ty víš, že naše firma Rosenkranz & Silberstein již dvacet let velmi dobře prosperuje. Ale pamatuj, milý synu, v obchodě je nejdůležitější poctivost. Dám ti příklad. Včera tu byl mladý pan Procházka přišel mi vrátit 10 000, které si od nás půjčil. A když odešel, tak jsem ty peníze přepočítal a zjistil jsem, že se o tisícovku předal a nechal mi tu 11 000. Co myslíš, že jsem udělal?“ „Zavolal jsi panu Procházkovi a tu tisícovku mu vrátil?“ „Milý synu z tebe nikdy nic nebude. Přece jsem dal 500 korun svému partnerovi panu Silbersteinovi!“

10.9.2014 v 14:00 | Karma: 20,21 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Referendum jako závazné. Ale při jaké účasti?

Abych dodržel tradici, začnu i dnes krátkým vtipem: Dotaz na rádio Jerevan: „Kdy bude lépe?“ Odpověď rádia Jerevan: „Už bylo.“ V těchto dnech, kdy losováním dokončujeme složení kandidátních listin pro nadcházející komunální volby v Praze, hovořím s desítkami kandidátů DOMOVa, se kterými probíráme praktické kroky k naplnění přímé demokracie uplatněním referend k důležitým otázkám na místní a obecní úrovni.

8.8.2014 v 13:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Ach ta trojčlenka.

Učitel potká svého bývalého žáka oblečeného v nejluxusnějším obleku. A tak mu to nedá zeptá se: „Poslyšte, Mayer, jak to přijde, že zrovna Vy se dokážete uživit jako obchodník, když jste ve škole nezvládal ani nejlehčí úlohy z aritmetiky? Nepamatuji si studenta, který by byl v matematice slabší než Vy.“ „No ona to není žádná velká věda. Kupuju dřevo a pak prodávám prkna. Například nakoupím za 1000 kulatinu, na pile to nechám za 300 nařezat a pak prodám prkna nejmíň za 4000. No a ty 4% zisku mi docela stačí.“

3.8.2014 v 17:45 | Karma: 21,57 | Přečteno: 1528x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1451x
učitel matematiky, fyziky a chemie, strana DOMOV
www.volimdomov.cz

Seznam rubrik