Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Alespoň se rozvířily pochybnosti o autorském právu a duševním vlastnictví. Pochybnosti, které se ti, kteří z toho mají prospěch, snaží potlačit mocí. Kopírování není krádež, a tudíž žádné duševní vlastnictví nemá přirozené právo se domáhat ochrany moci. Když vám ukradnou kolo, přijdete o majetek. Když si někdo něco zkopíruje, nikdo o nic nepřijde! Bohužel se to na světě vyvinulo, jak to je. Od doby, kdy si cechy podpláceli krále, aby chránil jejich monopol, se to stále zhoršuje. Přesto v lidech zůstává pocit, že celá tato ochrana patentů a tzv. duševního vlastnictví, je nepřirozená a špatná.

0 0
možnosti
SD

Pár připomínek: "Cimrmani" jsou recese a pochybuji, že by to opravdu bral vážně. Pokud by se majitelům autorských práv použití hudebních děl nelíbilo mají stejnou možnost jako pan Svěrák. Rozhodnutí o tom, kde může nebo nemůže být dílo použito, parodováno či jinak upraveno je pouze věcí autora popř. držitele autorských práv a je úplně jedno zda se rozhoduje podle vzhledu, druhu interpretace, osobni antipatie či politickému názoru. Je to pouze jeho volba a výsostné právo takže výkřiky co všechno pan Svěrák použil ve svých hrách jsou přinejmenším směšné.

0 0
možnosti
Foto

Tak to ale vůbec není, protože zde jde jen o to, že držitel autorských práv se prostě pouze, z nejrůznějších důvodů. neozvali.

Ale pan Svěrák, spolu se svými spoluautory, vesele sahal do cizích autorských práv, která jsou celkem nepochybná a sám se teď velmi hrdlí a autorské právo, které je velmi pochybné.

Nedostal snad za svůj (a pana Smoljaka) už dostatečně zaplaceno od filmového studia?

0 0
možnosti
Foto

To myslíte vážně? Nebo je to další střípek k oslavě Járy Cimrmana? V té opeře jde totiž o něj, nikoli o pana Svěráka. Spousta Čechů tu mystifikaci bere - viz nominaci na Největšího Čecha.

A teď vážněji. V době internetu to  není žádná sranda s těmi autorskými právy. Je možné, že někomu jisté citace nedocházejí - a tk by asi bylo na místě je aspoň v závěru díla uvést.  Ale znám pár fajnových filmů ve kterých jsou citace (odkazy) na jiné fajnové filmy. Kdo je zná, rád přijme. Kdo je nezná, aspoň se netrápí nad autorskými právy.

Trochu jiné je to s tím Meteleskem Bleskem - ale to by bylo na dýl.

0 0
možnosti
LK

Rozumím snaze pana Svěráka a jiných umělců, že nechtějí, aby byla jejich dílka (slovní spojení) využívána lidmi a sdruženími, se kterými nesouhlasí. Naposledy intelektuální výkon páně Gazdíka, kdy se podepsal pod to, co říkal herec Kodet v rámci své role ve filmu. Samozřejmě na druhé straně je to, že mnohé výroky z filmů a knih jsou tak populární, že se časem dostávají do lidové mluvy. Někdy je zvlášť u starých věcí (filmy i 30 let staré) složité odlišit. Dovedu si představit (neumím odhadnout), že dnešní mladí lidé do 30 let již tyto věci nesledují, nebo alespoň ne tolik jako starší generace, (Cimrmani,tvorba Svěráka a Smoljaka, starorežimní komedie), a tak všelijaké výrazy z mluvy si již nespojují s žádným autorem.

2 0
možnosti
Foto

neboli, není-li ono využití hlášky komerčním sdělením, je vcelku běžné si na nic nedělat nároky. Stejně jako např. s fotkou na internetu.   (i když striktně vzato ani to nekomerční užití není úplně cajk, je to jen více tolerováno), pokud si ale do KOMERČNÍ prezentace dám cokoli z netu, co není royalty-free, mohu mít problém.

Mimoch. do kurzů a prezentací si i notoricky známé obrázky raději překresluji sám, koupil jsem si k tomu dokonce speciální grafický program, v kterém je tvořím výrazně rychleji než v tradičních Corel-Photošopích nástrojích.;-)

No a s tím filmem je to stejné, byť souhlasím, že autorský zákon je příliš vykloněn směrem od spotřebitele k autorovi a bohužel zejména komerčně distribučním mezivrstvám

0 0
možnosti
Foto

Dodám......bývá zvykem si při kampani pomoci známou tváří, pokud by Bobinovci nebyla banda neschopáků, vybrali by si nějakou osobnost, která s nimi sympatizuje a měli by její legální hlášku i s ksichtem a možná i zdarma, pokud by to byl fan. Vybrat si Svěráka, který pravděpodobně nebude nacionalistické komunistce nakloněn .....jak to říci slušně......nebylo dvakrát prozíravé;-D

1 0
možnosti
MP

Zloděj křičí chytte zloděje. Kolik vážné hudby sám použil ve svých hrách-operet?

1 1
možnosti
Foto

autorský zákon se mi nelíbí, ale na využití platného zákona nic špatného nevidím. Změňme ho a je vymalováno. ...že se Svěrákovi nelíbí Bobina chápu

2 0
možnosti
JL

Podat žalobu může kdokoliv na kohokoliv. Nějak jsem zaznamenal, že to sdružení paní Bobošíkové se snaží s panem Svěrákem nějak vyrovnat. Ale jestli dojde k soudu, tak soud je jediný příslušný hodnotit, zda se jednalo o duševní vlastnictví nebo ne. Vy si o tom můžete tak maximálně psát, ale rozhodovat nikdy nebudete, navíc jako člen spolku paní Bobošíkové se asi nějaká objektivita od Vás očekávat nedá. Stranou ponechávám tu strašnou ubohost toho popěvku, který jsem si pustil a nevěřil vlastním uším.

2 0
možnosti

rozhodovat asi nikdy nebude, ale to neznamená, že nemůže mít pravdu...

1 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1451x
učitel matematiky, fyziky a chemie, strana DOMOV
www.volimdomov.cz

Seznam rubrik