Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohu se zeptat?

To takhle jednou zabráni do hovoru pánové Silberstein a Kohn přecházejí rušnou křižovatku na červenou. A v tu chvíli je zastaví příslušník SNB: „Soudruzi přecházeli jste na červenou, zaplatíte každý pokutu 50,- Kč.“ Pan Kohn se na příslušníka obrátí s dotazem: „A soudruhu, tohle nařízení platí i pro hrdiny od Dukly?“ SNBák se staví do pozoru a salutuje. „Ale soudruzi přece jen dávejte pozor při přecházení, je to i ve vašem zájmu.“ Sotva se trochu vzdálí, obrátí se pan Silberstein na pana Kohna s otázkou: „Co mu to nakecali? Copak my jsme nějaký hrdinové od Dukly?“ „No to nejsme, ale zeptat se snad můžu, ne?“

     V České republice byla zahájena kampaň k presidentským volbám a to dávno před tím, než je vůbec schválen prováděcí zákon k této volbě. Nic proti tomu, ale když jsem bombardován žebříčky popularity jednotlivých snadkandidátů a zasvěcenými plky pseudopolopolitologů a jejich mediálních kolegyň pseudopolopolitoložek, nemohu si odpustit jednu zřejmě zcela nepatřičnou otázku: Neměl by prezidentský úřad zastávat člověk, který je přesvědčeným strážcem ústavního republikánského a demokratického systému České republiky a navíc skutečný vlastenec a občan země, kterou bude reprezentovat?

     Je to otázka zbytečná? Nebo je vlastenectví a láska k vlastní zemi haraburdí, které patří do předminulého století? A proč vlastně? Nebo se snad někdy v minulosti prokázalo, že bylo pro občany naší vlasti lepší, když tuto zemi spravoval nějaký zvenku dosazený lokaj a zbabělec? Fakt, že mezi zatím pretendujícími kandidáty na prezidentský úřad se to hemží šedými myšmi, přestárlými alkoholiky a roztomile patlajícími aristokraty, občany jiných zemí i s orientálními rysy, je pak jen důkazem bezradnosti a zmatenosti současné podivné epochy celého evropského kontinentu, který ztrácí pud sebezáchovy. A tu se snad již ta moje otázka nejeví tak nepatřičná.

     26. září tohoto roku uplyne 800 let od vydání Zlaté buly sicilské, která učinila ze zemí koruny české dědičné království v hranicích, ve kterých prakticky přesně existuje dodnes, ve kterých zde existuje již více než tisíc let. A proto tedy požadavek, aby český stát zůstal i v dalších nejméně osmi stoletích suverénním státem, není něčím, co by bylo módní, či momentálně vhodné či výhodné, ale to je prostě náš závazek a dluh, kterým splácíme to, že jsme se vůbec mohli narodit. Náš závazek předchozím generacím a všem těm, kteří za svobodu této země v minulých staletích položili svůj život.

     A máte-li někdo potřebu mi za tento názor udělit „pokutu“, pak alespoň uznejte mé právo, se zeptat. Nikomu nic a nikoho nevnucuji, jen se ptám.

Autor: David Štěpán | středa 11.7.2012 3:20 | karma článku: 25,64 | přečteno: 1583x
  • Další články autora

David Štěpán

Zákony jsou pro legraci.

Tak je to tady. Pionýři ve svátečních krojích, v nažehlených modrých košilích s rudými šátky, vítají kováky z Kolbenky, kteří přicházejí v čistě vypraných modrácích demonstrativně vhodit do volebních uren jednotnou kandidátku Národní fronty vedené naší drahou a neomylnou Komunistickou stranou. Tak nějak to bývávalo. Také Vám přeběhl mráz po zádech?

10.10.2014 v 17:28 | Karma: 17,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Hudeček prosazuje další tunel.

Už jen pár dní zbývá než nás, doufejme, že navždy, opustí náš tak drahý primátor Hudeček. Jak je ale v kraji zvykem, pokouší se ještě na poslední chvíli protlačit Radou hlavního města Prahy a následně i ZHMP několik nášlapných min v podobě Pražských stavebních předpisů a především schválení projektu nové trasy metra D.

16.9.2014 v 19:05 | Karma: 15,86 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Passer je z(Ko)loděj ?

Za onoho času si pan Rosenkranz povídá s malým Icikem. „Milý synu, ty víš, že naše firma Rosenkranz & Silberstein již dvacet let velmi dobře prosperuje. Ale pamatuj, milý synu, v obchodě je nejdůležitější poctivost. Dám ti příklad. Včera tu byl mladý pan Procházka přišel mi vrátit 10 000, které si od nás půjčil. A když odešel, tak jsem ty peníze přepočítal a zjistil jsem, že se o tisícovku předal a nechal mi tu 11 000. Co myslíš, že jsem udělal?“ „Zavolal jsi panu Procházkovi a tu tisícovku mu vrátil?“ „Milý synu z tebe nikdy nic nebude. Přece jsem dal 500 korun svému partnerovi panu Silbersteinovi!“

10.9.2014 v 14:00 | Karma: 20,21 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Co s tím prasečákem v Letech?

Tak se nám v té okurkové sezoně vrátil evergreen tábora v Letech u Písku. Nebudu se vůbec zabývat tím, zda se jednalo o tábor pracovní, internační, koncentrační nebo snad dokonce vyhlazovací. Každá taková diskuze totiž vždy stejně končí větou: Toto místo by mělo být pietně upraveno. To ale předpokládá vykoupení a odstranění prasečí farmy, která zde stojí od roku 1970, zčásti právě na místě někdejšího tábora v Letech. Odhadované náklady jsou asi 700 milionů korun.

9.8.2014 v 18:30 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Referendum jako závazné. Ale při jaké účasti?

Abych dodržel tradici, začnu i dnes krátkým vtipem: Dotaz na rádio Jerevan: „Kdy bude lépe?“ Odpověď rádia Jerevan: „Už bylo.“ V těchto dnech, kdy losováním dokončujeme složení kandidátních listin pro nadcházející komunální volby v Praze, hovořím s desítkami kandidátů DOMOVa, se kterými probíráme praktické kroky k naplnění přímé demokracie uplatněním referend k důležitým otázkám na místní a obecní úrovni.

8.8.2014 v 13:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1451x
učitel matematiky, fyziky a chemie, strana DOMOV
www.volimdomov.cz

Seznam rubrik