Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec jedné civilizace

     Při pohledu na poslední vývoj evropského kontinentu jsem si vzpomněl na jeden starý vtip. Adolf Hitler po padesáti letech v pekle dostal na dva dny propustku, aby se mohl podívat, jak to ve světě vypadá. Ale on je za dvanáct hodin zpátky. Když se ho Satan zeptal, proč taky rychle utíkal zpátky do pekla, Hitler odpověděl: „Svět zešílel, Židi válčej a Němci kšeftujou.“

 

 

   V téhle anekdotě již nejméně před třiceti lety někdo, zřejmě nechtěně, vystihl podstatu nastupující ztráty schopnosti Evropy nadále si hájit své právo na existenci. Evropa, chápeme-li ji z hlediska poválečného vývoje a zvláště pak s ohledem na její současnou podobu jako více či méně kompaktního unijního uspořádání, je či alespoň původně měla být konkurentem velkých světových hráčů, tedy Spojených států amerických, Ruska a Číny. Nestala se jím a naopak stále více zaostává a dnes se dostává na chvost dynamicky se rozvíjejících států této planety. Připočteme-li k tomu navíc fakt, že i samotné Spojené státy dnes již vlastně jen silou svého vojenského potenciálu se snaží udržovat zdání o svém výjimečném postavení v globalizovaném světě, zdá se, že nastává soumrak euroatlantické křesťanské civilizace.

     Proč? Můžeme k tomuto faktu přistoupit na základě historických zkušeností. Velké říše zanikaly v okamžiku, kdy vyčerpaly své ekonomické či lidské zdroje nebo pokud ztratily jednotící ideu své vlastní existence. Pokud tedy Evropa vyčerpala své možnosti, pak nastane její konec. Může nastat stejně, jako se rozpadalo Britské impérium, kdy po Druhé světové válce již nepočetné zdecimované britské koloniální jednotky nebyly schopny držet v poslušnosti stovky milionů lidí v zemích podřízených britské koruně. Bylo to neodvratný konec, ale proběhl relativně civilizovaným způsobem. Může nás ale potkat osud například říše Římské, která se sice pokusila ve 4. století Milánským ediktem vytvořit novou sjednocující ideu své existence, ale následnému postupu Barbarů a vyplenění Říma již nemohla zabránit. Na dlouhá staletí se pak Evropa ponořila do totálního chaosu. Pokud Evropa tedy nenalezne v sobě dost odvahy, aby se přihlásila dnes k tomu jedinému, co je možno chápat jako fundament samotné existence všech evropských států, tedy ke svým křesťanským kořenům, a nebude-li ochotna za své právo na život také bojovat proti těm, kteří k nám nepřicházejí proto, aby s námi žili v míru, ale proto, aby Evropu rozvrátili a následně ovládli, čekají nás zlé časy.

     Pokud totiž nahlédnete na to, jakými ideály se řídila například Velká Británie v době, kdy byla schopna šířit evropskou vzdělanost a zároveň zajišťovat blahobyt nejen pro samotnou koloniální velmoc, ale rovněž rozvoj pro celou Evropu, zjistíme, že to byl především velmi náročný systém základního a zvláště pak středního školství, velký důraz na disciplinu a tělesnou zdatnost, odvaha a víra ve vlastní síly. V koloniích pak šířili vzdělanost, kulturu a sport. Tedy, chceme-li přežít, musíme se vrátit k těmto dnes tak nepopulárním hodnotám. Pevná rodina, náročná škola, fyzická a duševní odolnost a odvaha hájit naše práva a ani na vteřinu nepřipustit, aby ten, kdo naše právo ohrožuje, tak mohl činit beztrestně.

     Ani na chvíli nepochybuji o tom, že toto moje zamyšlení vyvolá nenávistné reakce všech těch, kteří slovy klasika (V + W) částečně z blbosti a částečně za cizí peníze, budou tvrdit, že jsem politicky nekorektní, že upírám práva například našim drahým muslimským přátelům, že nadřazují jedno náboženství nad druhé, že naopak musíme stále více a radostněji přijímat multikulturalismus a tolerovat roztomilé dívenky, které přece nedělají nic jiného, než že obnažené podřezávají symboly křesťanství a vyzývají k zavraždění duchovních představitelů pravoslavné církve. Nikoliv, přátelé, já se jen nechci dívat na to, jak Evropa páchá sebevraždu a už vůbec nejsem ochoten k tomu přispívat a mlčet.

     A v čem je podstata současného stavu? V neochotě lidí prakticky ze všech evropských zemí žít zodpovědně, studovat, pracovat, bojovat a nebát se říci, že svoboda je víc než blahobyt. Stručně, že rozum a odvaha musí zvítězit nad tupostí a zbabělostí.

Autor: David Štěpán | neděle 28.10.2012 11:05 | karma článku: 31,71 | přečteno: 2171x
  • Další články autora

David Štěpán

Zákony jsou pro legraci.

Tak je to tady. Pionýři ve svátečních krojích, v nažehlených modrých košilích s rudými šátky, vítají kováky z Kolbenky, kteří přicházejí v čistě vypraných modrácích demonstrativně vhodit do volebních uren jednotnou kandidátku Národní fronty vedené naší drahou a neomylnou Komunistickou stranou. Tak nějak to bývávalo. Také Vám přeběhl mráz po zádech?

10.10.2014 v 17:28 | Karma: 17,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Hudeček prosazuje další tunel.

Už jen pár dní zbývá než nás, doufejme, že navždy, opustí náš tak drahý primátor Hudeček. Jak je ale v kraji zvykem, pokouší se ještě na poslední chvíli protlačit Radou hlavního města Prahy a následně i ZHMP několik nášlapných min v podobě Pražských stavebních předpisů a především schválení projektu nové trasy metra D.

16.9.2014 v 19:05 | Karma: 15,86 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Passer je z(Ko)loděj ?

Za onoho času si pan Rosenkranz povídá s malým Icikem. „Milý synu, ty víš, že naše firma Rosenkranz & Silberstein již dvacet let velmi dobře prosperuje. Ale pamatuj, milý synu, v obchodě je nejdůležitější poctivost. Dám ti příklad. Včera tu byl mladý pan Procházka přišel mi vrátit 10 000, které si od nás půjčil. A když odešel, tak jsem ty peníze přepočítal a zjistil jsem, že se o tisícovku předal a nechal mi tu 11 000. Co myslíš, že jsem udělal?“ „Zavolal jsi panu Procházkovi a tu tisícovku mu vrátil?“ „Milý synu z tebe nikdy nic nebude. Přece jsem dal 500 korun svému partnerovi panu Silbersteinovi!“

10.9.2014 v 14:00 | Karma: 20,21 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Co s tím prasečákem v Letech?

Tak se nám v té okurkové sezoně vrátil evergreen tábora v Letech u Písku. Nebudu se vůbec zabývat tím, zda se jednalo o tábor pracovní, internační, koncentrační nebo snad dokonce vyhlazovací. Každá taková diskuze totiž vždy stejně končí větou: Toto místo by mělo být pietně upraveno. To ale předpokládá vykoupení a odstranění prasečí farmy, která zde stojí od roku 1970, zčásti právě na místě někdejšího tábora v Letech. Odhadované náklady jsou asi 700 milionů korun.

9.8.2014 v 18:30 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Referendum jako závazné. Ale při jaké účasti?

Abych dodržel tradici, začnu i dnes krátkým vtipem: Dotaz na rádio Jerevan: „Kdy bude lépe?“ Odpověď rádia Jerevan: „Už bylo.“ V těchto dnech, kdy losováním dokončujeme složení kandidátních listin pro nadcházející komunální volby v Praze, hovořím s desítkami kandidátů DOMOVa, se kterými probíráme praktické kroky k naplnění přímé demokracie uplatněním referend k důležitým otázkám na místní a obecní úrovni.

8.8.2014 v 13:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1451x
učitel matematiky, fyziky a chemie, strana DOMOV
www.volimdomov.cz

Seznam rubrik