Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Referendum jako závazné. Ale při jaké účasti?

Abych dodržel tradici, začnu i dnes krátkým vtipem: Dotaz na rádio Jerevan: „Kdy bude lépe?“ Odpověď rádia Jerevan: „Už bylo.“ V těchto dnech, kdy losováním dokončujeme složení kandidátních listin pro nadcházející komunální volby v Praze, hovořím s desítkami kandidátů DOMOVa, se kterými probíráme praktické kroky k naplnění přímé demokracie uplatněním referend k důležitým otázkám na místní a obecní úrovni.

Nejvíce diskutovanou otázkou je hranice volební účasti občanů v referendu, od které je považováno za závazné. Pokud bychom trvali na 50% účasti, je jen málo pravděpodobné, že by tato hranice byla dosažena. Vždyť i samotná volební účast v komunálních volbách již klesla pod padesát procent. Naopak zrušení jakékoliv hranice by bylo naopak cestou k anarchii, což je možná ještě nebezpečnější.

Proto navrhujeme tuto cestu: Vzhledem ke klesající volební účasti občanů ve všech volbách, komunální nevyjímaje, je možno hranici pro závaznost referend v průběhu volebního období stanovit na 51% těch, kteří v posledních volbách rozhodli o složení zastupitelstva. To by tedy znamenalo, že například závazné referendum v Praze by bylo takové, ve kterém by hlasovala nadpoloviční většina těch voličů, kteří hlasovali v komunálních volbách.

Příklad: V roce 2010 volilo v hlavním městě Praze 44,43% oprávněných voličů, pokud by bylo vypsáno celopražské referendum, byla by potřebná volební účast zhruba 23%.

Ale třeba v Černošcích, kde volební účast byla 69,02%, by referendum bylo závazné při minimálně 35% volební účasti.

Takto zvolený systém závaznosti volební účasti v referendu má hned několik pozitivních efektů.

1) Zvyšuje to zodpovědnost občanů. Ti občané, kteří ve volbách odevzdali své hlasy politickým stranám, které je pak následně zklamou, mohou rozhodnout o korekci jejich špatných rozhodnutí. Tedy minimálně nadpoloviční většina těch, kteří cítí spoluzodpovědnost za to, jak jimi zvolení zastupitelé plní své předvolební sliby, je také mohou odvolat.

2) Motivuje to občany k účasti ve volbách. Pokud se totiž začne opět zvyšovat v důsledku zavádění prvků přímé demokracie volební účast, bude mnohem složitější během volebního období obecním referendem například revokovat rozhodnutí zvolených zastupitelů, kteří budou mít silný mandát z voleb.

3) Zároveň se tímto způsobem odstraní riziko diktátu menšiny, kdy by závazné bylo i referendum, v němž by účast byla například jen 5%. Tento návrh předkládám všem občanům k diskusi.

Autor: David Štěpán | pátek 8.8.2014 13:00 | karma článku: 8,79 | přečteno: 266x
  • Další články autora

David Štěpán

Zákony jsou pro legraci.

Tak je to tady. Pionýři ve svátečních krojích, v nažehlených modrých košilích s rudými šátky, vítají kováky z Kolbenky, kteří přicházejí v čistě vypraných modrácích demonstrativně vhodit do volebních uren jednotnou kandidátku Národní fronty vedené naší drahou a neomylnou Komunistickou stranou. Tak nějak to bývávalo. Také Vám přeběhl mráz po zádech?

10.10.2014 v 17:28 | Karma: 17,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Hudeček prosazuje další tunel.

Už jen pár dní zbývá než nás, doufejme, že navždy, opustí náš tak drahý primátor Hudeček. Jak je ale v kraji zvykem, pokouší se ještě na poslední chvíli protlačit Radou hlavního města Prahy a následně i ZHMP několik nášlapných min v podobě Pražských stavebních předpisů a především schválení projektu nové trasy metra D.

16.9.2014 v 19:05 | Karma: 15,86 | Přečteno: 811x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Passer je z(Ko)loděj ?

Za onoho času si pan Rosenkranz povídá s malým Icikem. „Milý synu, ty víš, že naše firma Rosenkranz & Silberstein již dvacet let velmi dobře prosperuje. Ale pamatuj, milý synu, v obchodě je nejdůležitější poctivost. Dám ti příklad. Včera tu byl mladý pan Procházka přišel mi vrátit 10 000, které si od nás půjčil. A když odešel, tak jsem ty peníze přepočítal a zjistil jsem, že se o tisícovku předal a nechal mi tu 11 000. Co myslíš, že jsem udělal?“ „Zavolal jsi panu Procházkovi a tu tisícovku mu vrátil?“ „Milý synu z tebe nikdy nic nebude. Přece jsem dal 500 korun svému partnerovi panu Silbersteinovi!“

10.9.2014 v 14:00 | Karma: 20,21 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Co s tím prasečákem v Letech?

Tak se nám v té okurkové sezoně vrátil evergreen tábora v Letech u Písku. Nebudu se vůbec zabývat tím, zda se jednalo o tábor pracovní, internační, koncentrační nebo snad dokonce vyhlazovací. Každá taková diskuze totiž vždy stejně končí větou: Toto místo by mělo být pietně upraveno. To ale předpokládá vykoupení a odstranění prasečí farmy, která zde stojí od roku 1970, zčásti právě na místě někdejšího tábora v Letech. Odhadované náklady jsou asi 700 milionů korun.

9.8.2014 v 18:30 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Ach ta trojčlenka.

Učitel potká svého bývalého žáka oblečeného v nejluxusnějším obleku. A tak mu to nedá zeptá se: „Poslyšte, Mayer, jak to přijde, že zrovna Vy se dokážete uživit jako obchodník, když jste ve škole nezvládal ani nejlehčí úlohy z aritmetiky? Nepamatuji si studenta, který by byl v matematice slabší než Vy.“ „No ona to není žádná velká věda. Kupuju dřevo a pak prodávám prkna. Například nakoupím za 1000 kulatinu, na pile to nechám za 300 nařezat a pak prodám prkna nejmíň za 4000. No a ty 4% zisku mi docela stačí.“

3.8.2014 v 17:45 | Karma: 21,57 | Přečteno: 1528x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1451x
učitel matematiky, fyziky a chemie, strana DOMOV
www.volimdomov.cz

Seznam rubrik