Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hudeček prosazuje další tunel.

Už jen pár dní zbývá než nás, doufejme, že navždy, opustí náš tak drahý primátor Hudeček. Jak je ale v kraji zvykem, pokouší se ještě na poslední chvíli protlačit Radou hlavního města Prahy a následně i ZHMP několik nášlapných min v podobě Pražských stavebních předpisů a především schválení projektu nové trasy metra D.

 

Projekt tzv. odlehčovací trasy z Náměstí Míru přes Náměstí Bratří Synků a Pankrác má směřovat k vietnamské tržnici v Písnici. Celý projekt by měl stát bratru 60 miliard. Očekávejme ale konečnou cenu nejméně 100 mld. Tohle šílenství je třeba zastavit!

Ve zprávě Metroprojektu se praví, že trasa D vytvoří kapacitní rezervu pro případ přerušení provozu na lince metra C, zejména v souvislosti s provozní zranitelností na Nuselském mostě (opravy, havárie, následky teroristických útoků a další mimořádné události). V téže zprávě se dočteme, že postup výstavby bude probíhat takto:

1)      D1 Pankrác – Nové Dvory (cca 4,1 km) dokončení 2018

2)      D2 Nové Dvory – Depo Písnice (cca 3,8 km) dokončení 2021

3)      D3 Pankrác  – Nám. Míru (cca 2,7 km) dokončení 2025!

Takže z tohoto plánu snadno pochopíte, že od roku 2018 do roku 2025, dá-li pánbůh, se trase metra C neodlehčí, ale naopak k současným tisícům lidí, kteří se každý den z Jižního města přepravují do centra, přibude každé tři minuty dalších 500 lidí ze směru Písnice, Libuš, Lhotka a Krč. Těchto více než 10 000 lidí každou hodinu na stanici metra Pankrác přestoupí z trasy D na trasu C, která je zřejmě podle mínění primátora Hudečka nedostatečně vytížená.

Normálním lidem je jasné, že takový postup výstavby povede k úplnému kolapsu na trase metra C v úseku Pankrác – Muzeum. Pokud navíc má být účelem vybudování trasy D možnost odstavení Nuselského mostu, pak to znamená, že tato možnost nastane až po dokončení úseku Pankrác – Náměstí Míru v roce 2025. Do té doby se můžeme tak maximálně modlit, aby si teroristé nevybrali tento most za cíl svého útoku.

A teď tedy trochu vážněji. Začneme-li budovat trasu D, je zcela nutné začít od stanice Náměstí Míru ( vzhledem k dalšímu případnému pokračování této trasy bych si osobně dovolil tvrdit, že přestupní stanice by byla logičtější na stanici Jiřího z Poděbrad, případně Flora ) a vytvořit bypass pro případ vyřazení Nuseláku. Další trasa „Déčka“: Olbrachtova – Nádraží Krč – Nemocnice Krč – Nové Dvory dává vcelku smysl, ale dále by se musí trasa odklánět na jihozápad, tedy do Modřan, aby se výhledově mohlo uvažovat o jejím prodloužení pod Vltavou na levý břeh, tedy do Chuchle a na sídliště Barrandov. Pokud totiž nyní vybudujeme nesmyslnou trasu metra kamsi do Písnice, je skoro jisté, že Kamýk, Modřany, Chuchle a Barrandov se v nejbližších 50 letech připojení k síti pražského metra nedočkají.

A co vlastně vede naše tak drahé zastupitele k tomu, že plánují tak drahé a na první pohled nesmyslné investiční akce? Že by se jednalo o nátlak vietnamské lobby, která usiluje o spojení tržnice Sapa s centrem města  se nezdá příliš pravděpodobné. Jako pravděpodobnější se jeví možný zájem vlastníků stavebních parcel v Libuši, Písnice a Kunraticích a jejich developerské projekty. V této souvislosti si dovoluji upozornit na jedno volební uskupení, které se nám již několik měsíců snaží vsugerovat, že jim nejde o nic jiného, než o veřejné blaho. Takže teď jen zbývá věřit, že občané ve volbách zase nenaletí, jako už tolikrát.

Autor: David Štěpán | úterý 16.9.2014 19:05 | karma článku: 15,86 | přečteno: 811x
  • Další články autora

David Štěpán

Zákony jsou pro legraci.

Tak je to tady. Pionýři ve svátečních krojích, v nažehlených modrých košilích s rudými šátky, vítají kováky z Kolbenky, kteří přicházejí v čistě vypraných modrácích demonstrativně vhodit do volebních uren jednotnou kandidátku Národní fronty vedené naší drahou a neomylnou Komunistickou stranou. Tak nějak to bývávalo. Také Vám přeběhl mráz po zádech?

10.10.2014 v 17:28 | Karma: 17,87 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Passer je z(Ko)loděj ?

Za onoho času si pan Rosenkranz povídá s malým Icikem. „Milý synu, ty víš, že naše firma Rosenkranz & Silberstein již dvacet let velmi dobře prosperuje. Ale pamatuj, milý synu, v obchodě je nejdůležitější poctivost. Dám ti příklad. Včera tu byl mladý pan Procházka přišel mi vrátit 10 000, které si od nás půjčil. A když odešel, tak jsem ty peníze přepočítal a zjistil jsem, že se o tisícovku předal a nechal mi tu 11 000. Co myslíš, že jsem udělal?“ „Zavolal jsi panu Procházkovi a tu tisícovku mu vrátil?“ „Milý synu z tebe nikdy nic nebude. Přece jsem dal 500 korun svému partnerovi panu Silbersteinovi!“

10.9.2014 v 14:00 | Karma: 20,21 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Co s tím prasečákem v Letech?

Tak se nám v té okurkové sezoně vrátil evergreen tábora v Letech u Písku. Nebudu se vůbec zabývat tím, zda se jednalo o tábor pracovní, internační, koncentrační nebo snad dokonce vyhlazovací. Každá taková diskuze totiž vždy stejně končí větou: Toto místo by mělo být pietně upraveno. To ale předpokládá vykoupení a odstranění prasečí farmy, která zde stojí od roku 1970, zčásti právě na místě někdejšího tábora v Letech. Odhadované náklady jsou asi 700 milionů korun.

9.8.2014 v 18:30 | Karma: 12,42 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Referendum jako závazné. Ale při jaké účasti?

Abych dodržel tradici, začnu i dnes krátkým vtipem: Dotaz na rádio Jerevan: „Kdy bude lépe?“ Odpověď rádia Jerevan: „Už bylo.“ V těchto dnech, kdy losováním dokončujeme složení kandidátních listin pro nadcházející komunální volby v Praze, hovořím s desítkami kandidátů DOMOVa, se kterými probíráme praktické kroky k naplnění přímé demokracie uplatněním referend k důležitým otázkám na místní a obecní úrovni.

8.8.2014 v 13:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní

David Štěpán

Ach ta trojčlenka.

Učitel potká svého bývalého žáka oblečeného v nejluxusnějším obleku. A tak mu to nedá zeptá se: „Poslyšte, Mayer, jak to přijde, že zrovna Vy se dokážete uživit jako obchodník, když jste ve škole nezvládal ani nejlehčí úlohy z aritmetiky? Nepamatuji si studenta, který by byl v matematice slabší než Vy.“ „No ona to není žádná velká věda. Kupuju dřevo a pak prodávám prkna. Například nakoupím za 1000 kulatinu, na pile to nechám za 300 nařezat a pak prodám prkna nejmíň za 4000. No a ty 4% zisku mi docela stačí.“

3.8.2014 v 17:45 | Karma: 21,57 | Přečteno: 1528x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1451x
učitel matematiky, fyziky a chemie, strana DOMOV
www.volimdomov.cz

Seznam rubrik